| Overzicht Achtergronden | < Vorig artikel | Volgend artikel > |

De Stichting Vrijwillig Leven (SVL) en het "Steunpunt"

(De bijlagen verwijzen naar de beleidsnota).
Er zijn mensen die na rijp beraad tot de overtuiging komen dat ze op een zelf te bepalen moment en op een voor hen zelf en hun naasten waardige manier willen sterven. Omdat er op dit gebied geen passende hulpverlening is, werd in oktober 1996 de Stichting Vrijwillig Leven opgericht. Deze stichting wil dat mensen zelf de verantwoordelijkheid voor een waardig levenseinde kunnen nemen. Belangrijk hiervoor is dat geschikte middelen onder voorwaarde verkrijgbaar zijn. Om dit mogelijk te maken, zijn een maatschappelijk en een politiek draagvlak nodig, resulterend in adequate wetgeving.

Tijdens een symposium in maart 1998 in "de Balie" te Amsterdam, heeft de SVL haar plannen via een discussienota naar buiten gebracht. In die nota wordt voorgesteld de verstrekking van middelen voor een zelfgewild, humaan levenseinde via een spoedig op te richten instantie, het z.g. Steunpunt, mogelijk te maken.

De Stichting realiseert zich dat legale verstrekking van geëigende middelen pas na een adequate wetswijziging mogelijk zal zijn. Men bedenke echter dat ook de (door een medicus uitgevoerde) euthanasie in Nederland tot voor enkele jaren volstrekt illegaal was. En indien sommige artsen niet bereid waren geweest om, onder schrijnende omstandigheden, desondanks tot euthanasie over te gaan (en zich aan vervolging bloot te stellen), zouden de eerste voorzichtige stappen naar legalisatie van euthanasie nog niet gezet zijn en zou aanzienlijk meer leed zijn veroorzaakt.

De SVL, evenals zeer vele Nederlanders, vraagt zich af of het verantwoord is de legalisering van de verstrekking van middelen steeds weer uit te stellen. Uit betrouwbare opiniepeilingen is immers gebleken dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat euthanasie en hulp bij zelfdoding bij uitzichtloos lijden mogelijk moet zijn. Nu het wetsvoorstel van van Boxtel, Kamp en Swildens (zie bijlage 2) is aangenomen, zal aan deze wens in zekere mate tegemoet worden gekomen en zullen patiënten die ondraaglijk lijden, onder bepaalde voorwaarden, op een legale wijze geholpen kunnen worden.

Echter, ook dan is het nog steeds de dokter die mede bepaalt of het lijden ondraaglijk is en is bij een meningsverschil hierover tussen patiënt en arts niet voorzien in een beroepsinstantie. Ook wordt in genoemd wetsvoorstel uitdrukkelijk gesproken over "patiënten" en niet over wilsbekwame personen. Zeer velen vinden echter dat ook diegenen die niet zeer ernstig ziek zijn, een uitzichtloos leven op een humane manier moeten kunnen beëindigen. Uit een recent onderzoek van de NVVE en de Erasmus Universiteit is immers gebleken dat circa 45% van de bevolking vindt dat mensen - ongeacht hun leeftijd en gezondheid - de benodigde hulp moeten kunnen krijgen om zelf hun leven op een humane manier te kunnen beëindigen. Om dat te bereiken hebben zowel de NVVE als de SVL te bestemder plekke voorstellen gedaan om bij genoemd wetsvoorstel ook de hulp voor deze vrijwillige levensbeëindiging adequaat te regelen. De SVL denkt hierbij aan het creëeren van een voorziening waar mensen alle informatie en hulp kunnen krijgen die verband houdt met een vrijwillige levensbeëindiging. Dergelijke "Steunpunten" zullen t.z.t. ook de benodigde middelen kunnen verstrekken en zorgen voor een humane, ordelijke uitvoering van de levensbeëindiging en een correcte registratie ervan.

Het is een mijlpaal binnenkort, 20 juni 2003, de oprichting van het eerste Steunpunt te realiseren (zie bijlage 4). Vrijwel zeker zal legalisatie van de verstrekking van geëigende, humane middelen dan nog niet geregeld zijn. Het Steunpunt zal dus officieel nog geen daadwerkelijke hulp bij een zelfgewilde levensbeëindiging kunnen bieden.

Wél zal een aanvrager optimaal worden voorgelicht omtrent de (on)mogelijkheden om middelen te verkrijgen en worden geholpen om een welwillende arts in de bewuste regio te vinden, kortweg om de wanhopige aanvrager en zijn naasten in hun isolement bij te staan. Dat geldt ook voor in moeilijkheden geraakte artsen die, ondanks het nu nog geldende verbod op verstrekking, toch een helpende hand durven uit te steken. Dit zijn artsen die, evenals de oprichters van het Steunpunt, van mening zijn dat ook met de huidige wetgevingl van 2002 onvoldoende rekening wordt gehouden met het alom erkende recht van zelfbeschikking. Een zorgvuldig handelende "overtreder" van deze wet, dus een arts die desondanks hulp biedt aan wilsbekwame, meerderjarige personen die hun perspectiefloze leven wensen te beëindigen, behoort volgens de filosofie van de SVL, en dus ook van het Steunpunt, met raad en daad te worden bijgestaan.