Egschiglen logoswil.gif




Egschiglen

paard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gifpaard.gif

Traditionele muziek uit Mongolië
met traditionele instrumenten, boventoonzang en dans

Kerkberg 4, Landgraaf
Vrijdag 3 december 1999
Aanvang 21.00 uur
Entree f 22,50

Mongolië
De muziek van een land wordt gevormd door het landschap en de manier van leven.
Mongolië in het hart van Azië is een groot land, zo'n 38 keer groter dan Nederland. Het land strekt zich uit van de sneeuwbedekte Altai en Changaj gebergten via eindeloze graslanden en steppen tot aan de Gobi woestijn in het zuiden.
65 % van de 2,5 miljoen inwoners leeft nog steeds een nomadisch bestaan net als in de 12de en 13de eeuw tijdens de glorietijd van Djengiz Chan.

De nomaden leven in het ritme van de natuur met als grootste bezit hun veestapel van paarden, kamelen, runderen (yaks) schapen en geiten die zij zelf hun vijf juwelen noemen. Ze wonen in rondtenten genaamd yurt of ger, vroeger bedekt met huiden, nu vaak met doek. Het geloof in Mongolië is het Lamaïsme (het Tibetaanse Boeddhisme) terwijl ook schamanen nog een grote rol in het dagelijkse leven spelen.

De muziek van Mongolië ademt de vrijheid en de kracht van een eenvoudig bestaan, één met de natuur.

De spectaculaire boventoonzang Khoomei (uitspraak: hurmei) en de instrumenten tonen de overeenkomst met de historisch verbonden Zuid-Siberische staat Tuva die bekend staat als boventoonzang-natie. Mongolië en Tuva zijn echter in de loop der eeuwen door toedoen van Russische en Chinese invloeden verder uit elkaar gegroeid.

Egschiglenegsch.gif
Stichting Wereldmuziek in Limburg is trots om de muzikale ambassadeurs van Mongolië, het ensemble Egschiglen ("prachtige melodie"), aan u te kunnen presenteren. De 7 leden van het ensemble studeerden gelijktijdig aan het conservatorium van Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, en richtten in 1991 Egschiglen op om de traditionele culturele expressie van de Mongoolse bevolking in leven te houden en verder te ontwikkelen.

De muziek van Egschiglen is zeer gevarieerd en sierlijk. Zij spelen zowel traditionele nummers als het werk van eigentijdse componisten met schitterende arrangementen.
Zo hoor je alleen de wind in de zandduinen van de Gobi-woestijn en zo weer de overweldigende kracht van een kudde paarden op welke Djengiz Chan het grootste wereld-imperium aller tijden stichtte.

mongo5.jpgKhoomei
Boventoonzang is een techniek waarbij één persoon meerdere stemmen voort kan brengen door het in de mond versterken van bepaalde harmonischen van de grondtoon. Het resultaat hiervan is dat er een constante grondtoon hoorbaar is met gelijktijdig een hoge fluitachtige toon die de melodie zingt. Een andere techniek is de keelzang waarbij niet de stembanden als toongenerator worden gebruikt maar de keel. Het resultaat hiervan is een zeer diepe ondertoon. Op deze technieken zijn in de loop der eeuwen meerdere varianten ontstaan en deze vormen de basis voor de wedstrijden die jaarlijks in diverse Khoomeifestivals over de hele wereld worden gehouden.

Wie nog nooit Khoomei heeft gehoord zal dit ervaren met open mond van verbazing.

Instrumenten
mongo10.jpgDe morin khuur ofwel de paardenviool is een tweesnarig strijkinstrument met een paardenkop waarvan zowel de snaren als de strijkstok van paardenhaar zijn gemaakt en wordt gespeeld als een cello. De tobshuur is een tweesnarig tokkelinstrument en de joochin is een snarentokkelinstrument, ook wel hakbord genaamd, van Chinese oorsprong. De bas (bijzonder voor dit soort ensembles), de vrouwelijke zangstem, meerdere khoomeizangers en dans waaronder een shamaanse dans maken het ensemble compleet.

Tournee
Egschiglen heeft reeds op vele grote festivals over de hele wereld gestaan en is op dit moment bezig aan uitgebreide tournee door Europa. In deze tournee doen zij ook Landgraaf aan.

Een betoverend concert waarin de sierlijke en gevarieerde muziekwereld van Mongolië voor u open zal gaan !

In de pause wordt er muziek gedraaid met boventoon-mengvormen en na afloop van het concert; dansen op wereldmuziek in Mondo Muzika.

Reserveren
Om teleurstellingen te voorkomen, adviseren wij dringend om op tijd te reserveren. De voorverkoop is reeds gestart.
Tickets kosten f 22,50. Gereserveerde tickets dienen om uiterlijk 20.30 uur te worden opgehaald. Aanvang: 21.00 uur

Reserveren:
tel.: 045-5323357 (Stichting Wereldmuziek in Limburg: concert en/of eten)
tel.: 045-5310929 (Theater Landgraaf: alleen concert)

Roots eetcafé
Voorafgaand aan het concert worden tussen 18.30 en 20.00 uur in het theater, voor maximaal 100 personen, gerechten geserveerd uit Azië (f 20,- p.p.). Alleen mogelijk d.m.v. reserveren vóór 1 december: 045-5323357.

Mailing-list
Wilt u in de toekomst gratis geïnformeerd worden over de activiteiten van de Stichting Wereldmuziek in Limburg?
Schrijf dan uw naam en adres op de mailing-list bij de kassa of bel even naar Stichting Wereldmuziek in Limburg (045-5323357) of meldt u aan via Internet: http://www.cuci.nl/~vek/swil

Volgende activiteiten
29 januari 2000: 3de Klezmerfestival.
8 april 2000: een optreden en missichien nog wel veel meer onder de voorlopige werktitel "didgeridooday"
PLUS nog enkele verrassingen verder in 2000.











Meer informatie? Stuur een e-mail aan vek@cuci.nl - of meld u aan op de mailing list


terug naar de Vorige activiteiten pagina
terug naar de swil homepage