Zwak alcoholische, kooldioxydehoudende drank, verkregen uit gerstemout, hop, gist en water. Waarschijnlijk de oudste alcoholische drank ter wereld; het werd 4000 jaar v.C. al in Mesopotamië gedronken. Bij het begin van onze jaartelling was het Egyptische bier beroemd, vooral dat uit de stad Pelusium, iets ten oosten van de Nijldelta. De Germanen voegden voor de smaak eikeschors aan het bier toe. Later gebruikte men hiervoor een combinatie van kruiden, het gruyte of kuyte, aan het eind van de Middeleeuwen geheel verdrongen door hop. In deze periode werd er enorm veel bier gedronken, omdat het geen ziektekiemen bevatte, in tegenstelling tot drinkwater. In deze tijd krijgt ook het brouwen een steeds ambachtelijker karakter (brouwersgilden). Door de opkomst van koffie en thee ontstaat in de 18e eeuw een dieptepunt in het bierverbruik. Vanaf het midden van de vorige eeuw neemt het verbruik weer toe. Bier wordt bereid uit gerts, waaruit na een kiemproces mout wordt verkregen. Uit de mout bereidt men wort, waaraan vervolgens de hop wordt toegevoegd. Dit wordt daarna aan een vergistingsproces onderworpen. Op het Europese vasteland is de ondervergisting gebruikelijk. Hierbij zet het gist zich op de bodem van de kuip af. Engelsen kennen de bovengisting, waarbij het gist boven op het wort komt te drijven en men lagerbier verkrijgt. Daarna kan het in onderdruk en met kooldioxyde in steriele fusten of in flessen worden gedaan. Als laatste bewerking wordt het bier vaak gepasteuriseerd, waardoor de gistcellen worden gedood.
Engelse biersoort. Verschilt van het continentale (pilsener) bier, doordat tijdens de vergisting
de gist als een schuimlaag boven komt drijven, terwijl dit bij andere bieren bezinkt. Ale is
bitterder en heeft een iets hoger alcoholgehalte, doordat tijdens de gisting suiker aan het
moutextract wordt toegevoegd.
Biersoort, gelijkend op pilsener bier, maar met een iets lager stamwort- en alcoholgehalte (ca.
3%); ook iets donkerder.
Biersoort genoemd naar de Tsjechische stad Pilsen (tegenwoordig Plzen). Heeft een
stamwortgehalte (percentage onvergiste mout) van 12% en een alcoholgehalte van ca. 5%.
Lichtgeel van kleur. In de jaren '80 gingen steeds meer bierbrouwerijen over tot de produktie van
bieren met een alcoholpercentage van een half tot één procent (zg. alcoholarm bier of light beer).
(bokbier) Donker, roodachtig bier met een stamwortgehalte van 16% of hoger en
alcoholpercentage van ca. 6,5.
Er volgen nog vele soorten
De Bierbijbel van Peter Crombecq
PINT: vereniging Promotie INformatie Traditioneel Bier
Terugkeren naar Inhoudsopgave
Laatst bijgewerkt door 17 januari 1997 door René Vek