o^3 Cubic Circle

Hoe maak ik m'n eigen home pagina

En op de zevende dag, verkondigde hij zijn URL.

Vragen en tips m.b.t. home pagina's kun je vinden in de newsgroup cuci.www.


Vooraleerst, zorg dat je de voorwaarden betreffende home pagina's begrijpt.

Om home pagina's te neer te zetten, moet je eerst HTML files creëren. Je kunt dit het beste off-line op je eigen computer doen, ofwel met een simpele ASCII editor, of met een speciale HTML/Web-editor. De server hier stelt nog een aantal extra tools en scripts ter beschikking welke kunnen worden gebruikt om je pagina's te verfraaien. Een paar dingen om in het oog te houden wanneer je die files creëert:

  • Elke file die HTML code bevat moet een naam dragen die eindigt in .html of .htm.
  • De standaard home page file moet index.html of index.htm (N.B. kleine letters) heten.
  • Probeer elke pagina een titel te geven.
  • Zorg ervoor dat referenties tussen pagina's en beelden relatieve padnamen gebruiken. I.e. in hun meest eenvoudige vorm, normale filenamen, zonder directory of drive aanduidingen.
  • Type filenamen in kleine letters. Wanneer je files hier op de server geplaatst worden, zijn grote en kleine letters in referenties en filenamen relevant. Als je alles in kleine letters houdt, dan scheelt dat weer kopzorgen.
  • Als je beelden gebruikt, kies dan het meest geschikte formaat (lees: een formaat dat resulteert in de kleinste file grootte voor een bepaald plaatje). Als het beeld grote oppervlakken van exact één kleur bevat (synthetische beelden), dan kun je het het beste als gif file opslaan. Als het beeld daarentegen reële beelden bevat met vele (licht) verschillende kleuren, is jpeg verreweg te prefereren.
  • Elke nacht, worden alle home pages gecontroleerd, en de globale overzichtsfiles automatisch bijgewerkt. De titel die in de hoofd indexfile van jouw home page vermeld wordt, wordt dan naar het globale overzicht gecopiëerd.
Wanneer je een aantal files gecreëerd hebt, moeten ze nog worden geupload naar de server hier. Dit kan worden gedaan met elk willekeurig FTP programma. Een veelgebruikt programma is WS_FTP-light. Als je, nadat dit programma is gedownload, uitgepakt, en geinstalleerd is, Cuciwiz nog start en daar op Finish hebt geklikt, dan is er reeds een voorgeconfigureerd profiel in WS_FTP wat direct kan worden gebruikt om naar de locatie van je eigen webpagina's te komen. Dit profiel heet "WWW homepage" (selecteren en dan op Connect klikken).

Gebruik je een ander programma of kun je dit profiel niet vinden, dan kun laat je contact maken met de host ftp.cuci.nl, als usernaam gebruik je je eigen loginnaam, en type je password in op de prompt.

Wanneer je verbinding hebt met de FTP server, beland je automatisch in je eigen home directory. Je zult dan een subdirectory namens www ontwaren. Ga naar deze directory (mocht dat niet lukken, probeer dan eens direct naar /home/jouwloginnaam/www te gaan) en verstuur alle files die tot jouw home pagina behoren naar deze www directory. Je home pagina zou nu reeds opvraagbaar moeten zijn wanneer je de volgende URL in je WWW browser intypt: http://www.cuci.nl/~jouwloginnaam/